Järnhälsa gjutjärnsgryta med 3 liters volym från Skeppshult. Namnet kommer ur det faktum att man får ett naturligt järntillskott när man lagar mat i gjutjärn. Formen är stilren och glaslocket med sin mässingsögla ger ett sobert och stilrent uttryck. Designen med sina mjuka rena former passar i alla sammanhang.
Vikt 4,3 kg.
Skeppshults gjutjärnsprodukter tillverkas av noggrant kontrollerat råmaterial i form av rent tackjärn, man använder inget skrot i tillverkningen vilket borgar för ett rent hälsosamt gjutjärn. När man tillagar mat i en gjutjärnsgryta eller stekpanna avger kokkärlet en liten mängd hälsosamt järn till maten.
Gjutjärn kan användas på alla typer av värmekällor inklusive öppen eld.
Skeppshults Gjuteri är det enda kvarvarande gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. Många moment i tillverkningen är fortfarande ett rent hantverk och är beroende av stor yrkesskicklighet.
Skötselråd:
– Diska alltid dina Skeppshult pannor och grytor för hand med varmt vatten utan diskmedel.
– När du ska grovrengöra din panna: Täck botten på pannan med grovsalt. Värm sedan upp pannan på hög temperatur i 1-2 minuter. Häll bort saltet och torka ur pannan med papper. Efter detta får din produkt en grå nyans, detta betyder att du nu kan bränna in din produkt med ny rapsolja:
– Torka produkten och häll på några droppar rapsolja så att det blir ett tunt lager.
– Ställ produkten på hög värme på spisen.
– Efter 10-15 minuter har oljan bränts in och produkten är återigen svart.
– Om matrester bränns fast kan pannorna rengöras med svinto eller liknande, varefter man bör bränna in stekpannan igen. Samma behandling gäller vid eventuell rost.
Läs mer om Skeppshult Järnhälsa Gryta 3 liter Med Glaslockoch Mässingsknopp