En strigel används för att underhålla och skapa den absoluta skärpan på knivens egg. Strigeln är lätt att använda och om den används efter varje tillfälle kniven har använts så bibehålls skärpan längre och det gör att du inte behöva slipa kniven lika ofta med andra grövre slipverktyg som till exempel diamantbrynen.
Du använder strigeln genom att lägga knivens egg mot lädret och dra kniven i knivryggensriktning (ifrån eggen) . Upprepa proceduren cirka 20 gånger på varje sida.
Ena sida har en grövre yta och den andra en finare. På den grövre sidan kan man om man vill applicera slippasta för ökad slipeffekt.
Striglarna från Casström är handgjorda av italienskt vegetabiliskt garvat 3,5 mm tjockt läder och har en kärna av europeisk vaxad ek.
Striglarna finns i två olika storlekar:
Fältstrigeln har ett smidig format, perfekt att alltid ha med sig i fält.
Vikt: 60g. Dim: ca 13x3x1,7cm.
Paddelstrigeln har en större yta att arbeta på och är perfekt hemma eller i baslägret.
Vikt: 200g. Dim: ca 28×4,5x3cm inkl handtag.
Läs mer om Casström Fältstrigel